Wat is ...

Wat is ...

Veel gestelde vragen over Homeopathie



  1. Wat is homeopathie?
  2. Zijn er verschillende vormen van homeopathie?
  3. Zijn er verschillende homeopathische geneesmiddelen voor verschillende klachten?
  4. Wat is een constitutioneel homeopathisch middel?
  5. Hoe werkt homeopathie?
  6. Mijn kind wil geen pillen innemen. Hoe gaat dat bij homeopathische middelen?
  7. Kan ik homeopathische middelen nemen als ik medicatie gebruik?
  8. Hoeveel kost homeopathie?
  9. Hoe weet ik of een homeopaat gekwalificeerd is?
  10. Wordt homeopathie vergoed door de zorgverzekering?
  11. Kan homeopathie ook schadelijk zijn?



Heeft u een vraag, die hier niet tussen staat? Stel uw vraag dan aan de homeopaat. Als u een mailtje stuurt naar info@jolandevelgersdijk.nl, krijgt u een antwoord op uw vraag.


1. Wat is homeopathie?

Homeopathie is een geneeswijze die zich richt op het herstellen of behouden van de gezondheid door in harmonie met het eigen lichaam het aangeboren zelfgenezend vermogen aan te spreken. Dit gebeurt door middel van sterk verdunde middelen.


Wanneer je de onverdunde vorm van het middel in zou nemen, zou je juist klachten krijgen. Met het sterk verdunde middel krijgt het lichaam een prikkel waarmee het aan het werk gaat om in de basis klachten op te lossen.


2. Zijn er verschillende vormen van homeopathie?

Ja, er zijn verschillende manieren om homeopathische middelen te gebruiken.


Bij klassieke homeopathie wordt uitgebreid gekeken naar de gezondheid van een individu op fysiek, emotioneel en mental niveau. Een klassiek homeopathisch middel, ook wel constitutioneel middel genoemd, wordt geadviseerd op het totale beeld aan symptomen en kenmerken. De middelen zijn gemaakt van stoffen die in de natuur voorkomen en zijn bereid in een sterk verdunde vorm.

Klassieke homeopathie is een holistische geneeswijze waarbij één enkel homeopathisch middel tegelijkertijd fysieke, mentale en emotionele symptomen aanpakt.


Daarnaast zijn er andere vormen van homeopathie waarbij homeopathisch verdunde middelen worden ingezet om bijvoorbeeld een bepaald orgaan te ondersteunen, om te helpen in acute situaties of om het lichaam te ondersteunen afvalstoffen op te ruimen. Ook worden soms meerdere middelen tegelijk voorgeschreven.


In acute situaties kunnen homeopathische middelen geselecteerd worden zonder het gehele beeld van de patiënt mee te nemen. Bij een blauwe plek of een verstuikte enkel kan voor veel mensen hetzelfde middel helpen om het herstelproces te versnellen.


Wanneer het middel wordt gekozen op een specifieke klacht of een specifiek orgaan, noemen we dat klinische homeopathie. Dat kan met middelen die ook bij klassieke homeopathie worden ingezet of bijvoorbeeld met middelen die van lichaamseigen stoffen worden gemaakt, zoals de pijnappelklier of het schildklier hormoon.


CEASE is een methode waarbij het lichaam aangezet wordt om specifieke afvalstoffen op te ruimen.  Cease is ontwikkeld door Tinus Smit. Het is het meest bekend van het ontstoren van vaccinaties, maar kan ook gebruikt worden bij het ontstoren van oxytocine, antibiotica en vele andere stoffen. Het is geen 'klassieke homeopathie', maar valt wel onder homeopathie.


Wanneer meerdere middelen in één keer, op hetzelfde moment, worden gegeven, heet dat complex homeopathie. Complex homeopathie zien we onder andere vaak bij zelfzorgmiddelen. Soms zal ik meerdere middelen adviseren om het grootst mogelijk effect in zo kort mogelijke tijd te bereiken. Het gaat dan om een constitutie middel en daarnaast ondersteunende en/of onstorende middelen. 


3. Zijn er verschillende homeopathische geneesmiddelen voor verschillende klachten?

Soms wel, veelal niet.


Soms is het voor een acute klacht, een specifiek, kort geleden ontstaan fysiek issue, mogelijk om met een acuut middel te werken.


Binnen de klassieke homeopathie worden homeopathische middelen niet op een klacht geadviseerd, maar op basis van het totaalbeeld van een individu. Deze middelen werken het diepst in het systeem. Voor aandoeningen die al langer spelen, zal ik als homeopaat kiezen voor een constitutioneel middel, om het grotere plaatje van je gezondheid als geheel te behandelen.


4. Wat is een constitutioneel homeopathisch middel?

Een ‘middel-voor-de-persoon-als-geheel’ wordt een constitutioneel middel genoemd.


Er zijn verschillende soorten homeopaten. Ik ben opgeleid tot klassiek homeopaat, waarbij de nadruk ligt op het geven van één middel dat bij de gehele persoon past. Dus niet een middel per klacht.


Een klassiek geschoold homeopaat die een constitutioneel middel adviseert, zal meestal met meer aandacht en structuur notities maken van je individuele symptomen, je aanleg, je gevoeligheden en je algemene gezondheid en natuurlijk ook van de klacht of hulpvraag waar je voor komt.


Door jou als geheel te behandelen, is het doel je algehele gezondheid een boost te geven. Hierbij bemerken mensen dat door het innemen van een constitutioneel middel ze zich echt beter voelen en dat meerdere symptomen worden aangepakt en opgelost, terwijl ze maar één medicijn nemen. Een constitutioneel middel zal op een dieper niveau werken dan een middel dat alleen op één symptoom is gericht.


5. Hoe werkt homeopathie?

Het homeopathisch middel dat je inneemt activeert je zelfgenezend vermogen, dat helpt om je optimale gezondheid en balans terug te vinden.


Door de tijd te nemen om de diepere oorzaak van je ziekte of ongemakken te behandelen, kan homeopathie op een dieper niveau genezen en geeft het krachtige en langdurige genezing. Soms kan dat met één middel, vaak zijn er meerdere middelen nodig omdat we in de loop van ons leven van alles mee maken. Dat helpt ons te worden wie we zijn. Tegelijkertijd kan dat wat we meemaken ergens iets vastzetten, fysiek, emotioneel en mentaal. Als dat zo is, wordt onze vitaliteit beperkt. Homeopathie is één van de geneeswijzen die helpt om die blokkades op te heffen en het zelfgenezend vermogen weer de ruimte te geven om zijn werk te doen.


6. Mijn kind wil geen pillen innemen. Hoe gaat dat bij homeopathische middelen?

Homeopathische middelen zijn gemakkelijk te geven aan baby’s en kleine kinderen. Ze hebben geen vervelende smaak, ze kunnen worden gegeven als kleine korrels of opgelost in vloeistof.


7. Kan ik homeopathische middelen nemen als ik reguliere medicatie gebruik?

Homeopathische middelen hebben geen chemisch effect in het lichaam en zullen niet interacteren met conventionele medicatie. Uit ethische en praktische overwegingen doet een homeopaat geen aanbevelingen over medicatie voorgeschreven door een arts. Een wijziging in reguliere medicatie dien je door te voeren in overleg met de arts die de medicatie heeft voorgeschreven. Het is ook van belang dat je je arts blijft zien om te monitoren hoe het met je gaat.


Tegelijkertijd is dit geen optimale situatie. Reguliere middelen kunnen een vertekend beeld geven van de gezondheid en ze kunnen de werking van homeopathische middelen verstoren. Voor een homeopaat zijn de symptomen die het lichaam vertoont een onderdeel van het individuele beeld dat de persoon vertoont. Reguliere middelen werken door de, vervelende, symptomen te onderdrukken. Daarmee beïnvloeden ze ook het zelfgenezend vermogen van het individu.


Dikwijls zal, zodra je lichaam positief reageert op de homeopathische behandeling, het aantal reguliere medicijnen kunnen verminderd. Samen met je arts kan je dan overleggen of en hoe de medicatie kan worden afgebouwd.


8. Hoeveel kost homeopathie?

Een doorlopende behandeling bij een homeopaat is veelal goedkoper dan andere therapieën waarbij vaak wekelijks of tweewekelijks de therapeut dient te worden bezocht. Bij constitutionele homeopathie en bij een ontstoringskuur is er vaak pas na vier tot acht weken een vervolgafspraak nodig. Homeopathie kan helpen bij chronische ziekten en daarbij besparingen opleveren op medicatie en andere behandeling.


Homeopathische middelen zelf zijn niet duur. De belangrijkste kosten voor homeopathische zorg zijn de tijd en kennis van de homeopaat. Kijk hier voor de kosten van de consulten in de praktijk.


9. Hoe weet ik of een homeopaat gekwalificeerd is?

Als je overweegt om naar een homeopaat te gaan, kan je de homeopaat altijd vragen wat naar de opleiding hij of zij heeft gevolgd  Je kan vragen bij welke organisatie ze zijn aangesloten. De Nederlandse Vereniging Klassiek Homeopaten, NVKH, is de grootste vereniging voor homeopaten in Nederland. Hier kan je zien welke homeopaten bij de NVKH zijn aangesloten. Ook zijn er homeopathisch artsen. De meesten van hen zijn aangesloten bij de AVIG.


De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben allen een erkende 5 of 6 jarige opleiding gevolgd, zij zijn verzekerd voor hun bedrijfsvoering en onderschrijven de ethische standaarden van de vereniging. Ook werken zijn aan doorgaande persoonlijke ontwikkeling. Een erkend homeopaat volgt jaarlijks een aantal nascholingen. Zij worden vergoed door veel verzekeraars vanuit een aanvullend pakket. Vraag eventueel na bij je eigen verzekering of je pakket de behandeling vergoed.


10. Wordt homeopathie vergoed door de zorgverzekering?

Homeopathie valt niet binnen de basisverzekering en daarmee ook niet binnen het eigen risico van de verzekering. Aanvullende pakketen die complementaire of alternatieve behandelingen vergoeden, vergoeden bijna allemaal de consulten van homeopaten aangesloten bij de NVKH.  Kijk hier voor een overzicht van de verzekeraars en hun vergoedingen. Indien je niet zeker weet of jouw verzekering (een deel van) de kosten vergoed, kan je het beste je eigen verzekeraar benaderen over de vergoeding die voor jou van toepassing is. Het is dan van belang dat ik bij de NVKH ben aangesloten en dat ik een diploma voor de medische basiskennis heb en daarmee voldoe aan de Plato eisen.


11. Kan homeopathie ook schadelijk zijn?

In tegenstelling tot een veel voorkomende opvatting kan het langdurig innemen van een homeopathisch middel dat niet past bij de patiënt, wel degelijk schadelijk zijn voor de patiënt. Dit kan ook gebeuren met zelfzorgmiddelen. Deze middelen hebben een lage potentie. Middelen met een lage potentie moeten over het algemeen vaker worden ingenomen om een effect teweeg te brengen. Als het middel niet echt past en de patiënt het middel vaak inneemt, kan hij of zij de symptomen van dat middel gaat vertonen. Als men vervolgens doorgaat met de inname van het middel zullen deze niet bij de patiënt horende symptomen, minder gemakkelijk weer verdwijnen.


Lastiger wordt het bij het vaak innemen van hoge potenties. Het gebeurt dat behandelaars die hebben gehoord dat hoge potenties beter werken dan lage, deze hoge potenties voorschrijven in een frequentie die bij een lage potentie hoort. Bij bepaalde aandoeningen kan een dagelijkse inname van een hoge potentie nodig zijn, maar het zonder controle van een deskundige dagelijks of wekelijks voorschrijven van een hoge potentie kan een patiënt schade berokkenen. Schadelijke reacties moeten goed worden onderscheiden van een homeopathische beginverergering van klachten, van uitscheidingsreacties en van het opruimen van oude klachten. Een goed opgeleid klassiek homeopaat kan het verschil tussen deze reacties en ze op de juiste wijze beoordelen.


Hierboven een opname op youtube van Bayrische Rundfunken uit 2013, in het Duits met Nederlandse ondertiteling, over ervaringen met en onderzoek naar Homeopathie

Het hoogste ideaal van genezen is een snel, zachtzinnig en duurzaam herstel van de gezondheid.