Vrouwen


Praktijk voor Klassieke Homeopathie

Jolande Velgersdijk

PMS en overgangsklachten

mneopauze groot

Dat vrouwen last hebben van klachten en symptomen die te maken hebben met een disbalans in hun hormonen komt zo vaak voor dat het ‘normaal’ wordt gevonden Dat is het niet. Ernstige  prikkelbaarheid, spanningsgevoel, somberheid, buikpijn en hoofdpijn voor of tijdens de menstruatie is herkenbaar voor een deel van de vrouwen tussen de vijftien en de vijftig jaar. Ook van de overgang krijgen vrouwen klachten zoals opvliegers, hoofdpijn, transpireren, depressie, slapeloosheid, droge slijmvliezen en gewichtstoename. De klachten worden veroorzaakt door een disbalans in het lichaam, versterkt door de vervuiling die we in de loop van ons leven opbouwen: luchtvervuiling, chemische stoffen in bijvoorbeeld voeding, medicatie etc.


Individueel

De problemen die zich bij vrouwen voordoen bij de hormonale veranderingen komen deels overeen, maar zijn ook individueel. De klachten, de aanleiding en de beleving zijn verschillend. Bij klassieke homeopathie wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan die verschillen, daar wordt de behandeling op afgestemd.  De homeopaat wil, om de behandeling te bepalen, ook weten wat uw ziektegeschiedenis is, welke andere klachten er zijn en hoe u in het leven staat. Omdat bij klassieke homeopathie het totaal beeld van u als mens van belang is, neemt het eerste consult al gauw anderhalf uur in beslag. Afhankelijk van de ernst van de klachten en de mate van verbetering kunnen vervolggesprekken en verschillende homeopathische middelen nodig zijn in de behandeling.


PMS

Menstruatieklachten zijn een uiting waarmee het lichaam aangeeft dat het uit balans is. In het consult wil de  homeopaat  de oorzaak of oorzaken achterhalen. Deze oorzaken kunnen zowel op fysiek als op emotioneel en mentaal niveau spelen. Het passende homeopathische middel, eventueel in combinatie met supplementen en/of voedingsadvies, helpt om de balans te herstellen, waardoor de klachten zullen verdwijnen.


Op dit moment wordt er een groot internationaal wetenschappelijk onderzoek gedaan in Nederland, Duitsland en Zweden naar homeopathie bij PMS klachten. Vrouwen met de officiële diagnose PMS (Premenstrueel syndroom) krijgen of alleen de gebruikelijke behandeling van de huisarts of ze krijgen de gebruikelijke behandeling aangevuld met een homeopathische behandeling. Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit het Louis Bolk instituut (http://www.louisbolk.org/).


Overgang

Vrouwen krijgen op een bepaald moment te maken met de overgang. De  menstruatie wordt minder en blijft uiteindelijk weg door hormonale veranderingen in het lichaam. De overgang kan gepaard gaan met klachten zoals opvliegers, hoofdpijn, transpireren, depressie, slapeloosheid, droge slijmvliezen en gewichtstoename. Er zijn verschillende zelfhulpmiddelen en voedingssupplementen die ingezet worden.  Soms is dit voldoende, soms is er meer nodig. Klassieke homeopathie kan helpen de balans in het lichaam te herstellen.


In maart 2015 werden de onderzoeksresultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de homeopathische behandeling van vrouwen met matige tot ernstige depressie1. In dit onderzoek werden vrouwen behandeld met fluoxetine (reguliere antidepressiva), met klassieke homeopathie of met een placebo. Zowel fluoxetine als klassieke homeopathie bleken effectief en veilig. De groep vrouwen die behandeld is met klassieke homeopathie geeft een duidelijke verbetering op de menopauze gerelateerde symptomen ten opzichte van de placebo groep. Dit geldt niet voor de groep die met fluoxetine is behandeld. Bent u geïnteresseerd in de details, dan kunt u  het hele onderzoek lezen via  website link http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4359147/.


De Vereniging Homeopathie noemt op haar website een drietal ander onderzoeken naar homeopathie bij overgangsklachten. Kijk op hun website om het artikel erover te lezen:  http://www.vereniginghomeopathie.nl/wetenschap/onderzoek-homeopathie-bij-de-overgang.


Andere hormonale klachten

Ook met andere hormonale klachten zoals het uitblijven van de menstruatie na het stoppen met orale anticonceptie, ongewenste zwangerschap of hormonale disbalans na de zwangerschap kunt u terecht in de praktijk.


Neem vrijblijvend contact met me op als u vragen  heeft of een afspraak wilt maken.


1: Macías-Cortés, E.M., Llanes-González,L.,  Aguilar-Faisal,L. en  Asbun-Bojalil, J.; Individualized Homeopathic Treatment and Fluoxetine for Moderate to Severe Depression in Peri- and Postmenopausal Women (HOMDEP-MENOP Study): A Randomized, Double-Dummy, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial; PLoS One, 2015; 10(3): e0118440

groep

Voor iedereen

Klassieke homeopathie is een diepwerkende geneeswijze voor lichamelijke én emotionele klachten. Onderaan de website worden enkele voorbeelden genoemd van veelvoorkomende klachten waarmee u bij een klassiek homeopaat terecht kunt. Een aantal onderwerpen waar ik me verder in verdiept heb, staan hieronder

Thema's

vaccinaties

Vaccinaties

Vaccinaties zoals aangeboden door het RIVM zijn niet verplicht. U kunt er voor kiezen het programma (deels) te volgen. Er zijn ook alternatieven. Klik hier voor meer informatie.

burn-out

Burn-out

In mijn eindscriptie voor homeopathie heb ik onderzocht hoe homeopathie kan worden ingezet bij burn-out.

Een samenvatting van de scriptie kunt u hier bekijken.     Samenvatting scriptie

het jonge kind

Het jonge kind

Als pedagoog heb ik altijd al interesse gehad in jonge kinderen, met name 0 tot 4 jarigen. Kinderen reageren vaak erg goed op homeopathie, daarbij zijn de homeopathische middelen niet belastend. Lees meer over homeopathie en kinderen.

zwangerschap

Zwangerschap

Voor veel vrouwen is dit een bijzondere periode in hun leven. Toch kunnen er allerlei klachten zijn. Homeopathie kan worden toegepast  tijdens de zwangerschap, rondom de bevalling en daarna.

menopauze

Menopauze

De menopauze kan gepaard gaan met fysieke, emotionele en psychische symptomen. Homeopathie kan u ondersteunen weer uw eigen, nieuwe balans te vinden. Klik hier voor meer informatie.

sportblessures

(Sport)blessures

Als hardloper en  sportmasseur weet ik hoe vervelend een blessure kan zijn. Een spoedig en grondig herstel is belangrijk. Homeopathie kan hier bij helpen.


Te behandelen klachten zijn onder andere:

 •  Allergie en hooikoorts
 •  Terugkerende keel-, neus- en oorklachten
 •  Stress, overspannen zijn, burn-out
 •  Huidproblemen, bv eczeem en psoriasis
 •  Hoofdpijn, migraine
 •  Pijnlijke gewrichten, pezen, spieren
 •  Verzwakte weerstand, minder energie
 •  Chronische aandoeningen
 •  Angsten en fobieën
 •  Vermoeidheid, slapeloosheid
 •  Onrust, ADHD, dyslexie
 •  Blijvende klachten na vaccinaties
 •  Bijwerkingen van medicatie
 •  Menstruatie, zwangerschap, overgang
 •  Niet lekker in je vel zitten, zoals veel boos, verdrietig of somber zijn
 •  Menstruatieklachten en/of huidklachten bij pubers
 •  In de knel tussen ambities en zorgtaken
 •  Als loslaten/verwerken moeilijk is

Mocht u twijfelen of homeopathie iets voor u kan betekenen, dan kunt u contact met me op nemen. Onder de menu-optie CONTACT vindt u de contactgegevens.

Copyright (c) 2011-2020