Voeding

VOEDING

VOEDING IS BINNEN LEEFTIJL EEN BELANGRIJKE PIJLER

 

Via voeding krijgen we onze bouwstoffen binnen. Daarnaast geven we ook allerlei betekenis aan voeding, van troostvoeding tot verjaardagstaarten en uitgebreide kerstdiners.

 

Uiteindelijk zijn er een aantal zaken belangrijk voor iedereen die gezond wil eten. Gezond eten is niet altijd gemakkelijk, zeker niet met het eten dat tegenwoordig wordt aangeboden onderweg, maar ook in restaurants en in de supermarkt. Ook de volle agenda’s waardoor we niet altijd ruimte hebben om uitgebreid de tijd te nemen om eten voor te bereiden en rustig te eten, maken het niet beter.

 

Wil je extra aan je gezondheid werken omdat je in herstelfase zit, een paar kilo af wil vallen, op dit moment meer klachten hebt van chronische aandoeningen of omdat je gewoon lekkerder in je lijf wil zitten, dan is het verstandig om tijdelijk streng te zijn voor je zelf. Je kan daarmee je eetpatroon en stofwisseling 'resetten'. Laat je hier eventueel bij begeleiden.

 

Ben je gezond en ben je weer op gewicht, dan kan je af en toe wat losser omgaan met de richtlijnen. Het leven mag immers ook gevoerd worden!

BASISIDEEËN


 Er zijn een paar basisideeën waarvan het goed is om ze in gedachte te houden.

  • Oorspronkelijk kon je alleen aan eten en drinken komen door er moeite voor te doen
  • Iedere keer dat je iets eet, gaat je bloedsuiker omhoog, je lichaam moet dan insuline aanmaken en er ontstaat een ontstekingsreactie in je lichaam. Hoe zoeter het eten, hoe groter de balansverstoring.
  • Hoe natuurlijker het eten, hoe beter je lichaam er mee om kan gaan.
  • Je hebt koolhydraten, eiwitten en vetten nodig voor de processen in je lichaam. Niet in grote hoeveelheden, maar wel van alles een beetje.
  • Ook alle micronutriënten (vitaminen en mineralen) heb je nodig, eet daarom afwisselend.
  • Zolang je lichaam bezig is met verteren heeft het geen tijd voor je immuunsysteem en voor herstel.

ADVIES

Bovenstaande leidt tot het volgende advies:

  • Eet bij voorkeur in drie maaltijden zonder tussendoortjes en neem deze drie maaltijden binnen een tijdschema van 12 uur, bijvoorbeeld tussen 7 en 19 uur of tussen 8 en 20 uur. Maak je het schema waarbinnen je eet korter, dan is dat nog beter. Je kan ook één of twee dagen per week vasten.
  • Eet veel groenten en dagelijks wat fruit. Groente en fruit zijn in het algemeen ontstekingsremmend.
  • Eet je granen, eet dan volkoren producten. Dit betreft brood, crackers, pasta en rijst. Beperk de inname van granen. In Nederland eten we met twee maal brood, of een maal cruesli en een maal brood, en regelmatig ’s avonds graanproducten wel erg veel granen. Ook veel tussendoortjes zijn van graan gemaakt. 
  • Wil je vlees eten, eet dan bij voorkeur af en toe wat biologisch kippenvlees en vis.
  • Beperk alcohol en koffie, drink vooral water en kruidenthee
  • Beperk zoet (snoep, koek, cake, zoet beleg)
  • Beperk chips en dergelijke, hier zitten vaak smaakstoffen in en verkeerde vetten
  • Wil je tussendoor wat nemen, bijvoorbeeld in een afbouwfase, neem dan een kopje thee en bij echt trek een paar ongebrande noten, een appel of wat rauwkost.
  • Bij gevoeligheid of bijvoorbeeld vooer gluten, lactose of pinda, vermijd je de producten waar je gevoelig voor bent.

 

Het mediterrane dieet is een goede manier om je eetwijze vorm te geven. Het pioppi dieet is daar een voorbeeld van. Hier werd een tijd geleden aandacht aan gegeven bij Dokters van Morgen. https://pioppi-dieet.com/.

Een dieet dat ook op de mediterrane leefstijl, in combinaite met low-carb en low calory, is gebaseerd, is het 8-weken-bloedsuiker dieet van Michael Mosley. De basis van dit idee het resetten van je bloedsuikerbalans om zo je insulineresistentie of zelfs diabetes type 2 ongedaan te maken.


Ik hou er zelf niet van om een voorgeschreven menu te volgen. Ik wil, liefst per dag, zelf kiezen wat ik eet. Er zijn boeken verkrijgbaar – of te lenen bij de bibliotheek - die een menu voor één of enkele weken bevatten..

BEWEEG EN ONTSPAN

Probeer daarnaast zo veel mogelijk beweging te integreren in je leefstijl – loop naar de winkel, fiets naar je werk, neem de trap zo vaak mogelijk – leg dingen niet op de trap voor later, maar breng het meteen even naar boven, loop regelmatig even naar de keuken om een glas water te halen, doe een dansje. Natuurlijk is wandelen of de sportschool voor fitness of yoga ook heel goed.

 

En, ook belangrijk, neem genoeg tijd om te ontspannen, overdag en voor het slapen. Het slapen zelf, je nachtrust, is echt heel belangrijk voor je lichaam om op te laden, troep op te ruimen en te herstellen. Slaap bij voorkeur acht uur per nacht en ga op tijd naar bed. Op de website van Nutribites vind je tips voor een betere nachtrust. Ook hebben zij een mix van kruiden die je kan helpen om beter te slapen. Neem contact op met de praktijk voor een advies op maat.

DISCLAIMER: De tekst hierboven bevat algemene adviezen. Verdraag je bepaalde voeding niet, bespreek dan met je arts of therapeut hoe hier mee om te gaan. Wil je een advies op maat, passend bij jou en bij jouw doelen, maak dan een afspraak. 

WAT IS JOUW DOEL?


Wil je fitter worden? Wil je sterker worden? Wil je afvallen? Wil je juist aankomen? Wil je beter voor jezelf zorgen? Wil je minder druk in je hoofd zijn? Wil je minder last hebben van eetbuien? Wil je gezonder eten? Wil je gezonder leven? Wil je meer energie? Wil je een betere conditie? Wil je meer tijd voor je zelf? Of wil je een combinatie van een deel van deze doelen?


WIL JIJ WERKEN AAN JOUW DOEL?


Wil je aan jouw doel werken en wil je daar begeleiding bij?

Neem dan contact op met de praktijk. We sturen je dan een vragenlijst toe die we tijdens de intake samen doornemen. Afhankelijk van je doelen, wensen en motivatie maken we een plan op maat om naar jouw doel toe te werken.