De overgang
over oestrogeentekort, oestrogeendominantie en meer
Hoewel we in Nederland veel taboes overwonnen hebben is de overgang nog iets waar door velen niet helemaal open over wordt gesproken. Ik zie regelmatig vrouwen in de praktijk die met wat extra informatie zich al een heel stuk opgelucht voelen. Ik zie gelukkig ook een heleboel vrouwen die in ieder geval met hun vriendinnen praten over opvliegers, een veranderende menstruatiecyclus, vocht vasthouden en meer. De herkenning en de kennis die ze samen hebben, neemt dan al een stuk onzekerheid weg en geeft meer helderheid in de verandering die ze fysiek en mentaal voelen. Maar ook zie ik vrouwen die bij de huisarts te gemakkelijk te horen krijgen dat klachten door de overgang komen en dat ze vanzelf wel weer ophouden. Sommige vrouwen krijgen dan het gevoel dat de arts vindt dat ze niet moeten zeuren. Maar ondertussen zitten ze wel met hoofdpijn, opvliegers, vervelende bloedingen, sombere buien en onzekerheid. Een goed gesprek, leefstijlaanpassingen en de juiste homeopathische middelen kunnen vaak veel verbetering geven. Soms is verder onderzoek door een arts belangrijk.
Maar wat is dat nou, de overgang?
De overgang is de periode van een veranderend menstruatiepatroon en de eerste menstruatievrije jaren, waarin een vrouw symptomen en klachten kan ervaren doordat de hormoonverhoudingen veranderen. De menopauze is, in het Nederlands, de benaming voor de laatste menstruatie. Dat tijdstip kan je pas achteraf vaststellen. Het gebeurt immers ook dat er door een vertraagde hormonale cyclus na een aantal maanden van geen bloeding, toch weer een menstruatie is. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar, de gemiddelde leeftijd ligt op 51 jaar.
Ook voor de overgang verandert er al het één en ander in je lijf. De aanmaak van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron door de ovaria daalt.
Oestrogeen en Progesteron
In grote lijnen is oestrogeen belangrijk voor celdeling en groei, het bevordert spieropbouw en vetopslag. Het wordt aangemaakt in de ovaria, bijnieren en door aromatase. Aromatase is een enzym dat testosteron omzet in oestrogeen. Dit is van belang voor de seksuele ontwikkeling. In vetweefsel wordt dit enzym aangemaakt , waardoor bij veel vetweefsel extra oestrogeen wordt aangemaakt.
Progesteron speelt een rol bij de celrijping, is rustgevend, zorgt voor ontspanning van glad spierweefsel en activeert de GABA receptor. Progesteron wordt aangemaakt in de bijnieren en in de ovaria, meer specifiek in het corpus luteum of het gele lichaam. Dit gele lichaam is wat overblijft nadat het eitje uit het follikel is gesprongen. Progesteron wordt tijdens een zwangerschap ook aangemaakt door de placenta.
Oestrogeendominantie en Oestrogeentekort
In de overgang kunnen oestrogeendominantie en oestrogeentekort beide, ook tegelijkertijd, voorkomen. Immers het oestrogeen daalt en kan een tekort veroorzaken. Ook progesteron daalt, vaak wat eerder, waardoor er tegelijkertijd een oestrogeendominantie - ten opzichte van progesteron- kan zijn.
Bij oestrogeendominantie kunnen onder andere de volgende klachten optreden: Vocht vasthouden, gevoelige en opgezette borsten, overgewicht, hevige menstruaties, hormonale migraine, slapeloosheid en stemmingswisselingen, een onregelmatige cyclus. Een oestrogeentekort kan klachten geven als droog haar, droge huid en slijmvliezen, osteoporose, opvliegers en nachtelijk transpireren.
Voor de overgang
Voor de overgang, in de leeftijd van 35 tot 45 jaar, neemt de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen progesteron en oestrogeen af. De follikels die tot rijping worden aangezet produceren minder oestrogeen waardoor de ovulatie niet altijd plaatsvindt. Er is dan sprake van anovulatoire cycli. Doordat er geen ovulatie is, is er ook geen corpus luteum of gele lichaam, waardoor er in de ovaria geen progesteron wordt aangemaakt. De verhouding tussen oestrogeen en progesteron raakt uit balans. Cycli kunnen langer gaan duren en de premenstruele periode en de menstruatie zelf kunnen meer klachten geven. Ook kunnen langzamerhand de eerste vasomotorische klachten optreden. De bekendste zijn de opvliegers en het nachtzweten, maar ook een toegenomen hartslag en rillingen horen hier bij.
In deze fase zijn er al een aantal factoren waar je zelf invloed op hebt. Snelle suikers, stress en slecht ontgiften dragen bij aan een relatief hoog oestrogeen niveau. Bij veel insuline in het bloed daalt het SHBG niveau waardoor er minder oestrogeen gebonden wordt en er meer vrij oestrogeen is. Bij stress gebruikt het lichaam meer cortisol, Cortisol wordt gemaakt uit progesteron. Er blijft dan minder progesteron over als hormoon. Bij niet goed ontgiften blijven oestrogenen en de metabolieten van oestrogenen langer actief in het lichaam.
Na de overgang
Na de overgang is er minder progesteron en oestrogeen aanwezig. Dat is waarom er bij vrouwen dan meer kans is op bijvoorbeeld snellere veroudering, osteoporose en droge slijmvliezen. Droge slijmvliezen van de vagina, maar ook van de ogen en mond kan al in de periode van de overgang optreden, in de postmenopauze komt het bij ongeveer 30% van de vrouwen voor. Door daling van oestrogeen, dat belangrijk is voor celdeling en groei, is er een verminderde doorbloeding en minder opbouw van glycogeen in de slijmvliezen. Daardoor wordt het slijmvlies droger en gevoeliger voor infecties. We zien ook terug bij de darmen.
Er ontstaat weer een nieuw evenwicht met minder pieken en dalen. De menstruatie is gestopt en de overgangsklachten ook.
Wat kan je zelf doen?
Tja, daar zijn we dan mooi klaar mee! Zo lijkt het. En toch is dat niet helemaal waar. Door goed voor ons zelf te zorgen kunnen we een hoop doen. Soms heb je pech. Dat kan genetisch zijn, of je kan een ziekte oplopen die invloed heeft op je hormonen of je vitaliteit, of je komt van de ene stressgevende situatie in de andere. Het leven is niet helemaal maakbaar.
Dat wat je wel kan doen, kan echt een heel verschil maken. Ook als er andere dingen tegen zitten.
En is er homeopathie!
Er zijn homeopathische middelen die vaker rondom de menopauze worden ingezet, die hele mooie resultaten geven. Dit zijn middelen die invloed hebben op de balans van geslachtshormonen, die ook kunnen worden ingezet in de puberteit of na een zwangerschap. Er zijn middelen die mentale onrust of ook sombere gevoelens mee nemen in de aanpak. Vaak komt er in de casus een middel naar voren dat niet specifiek een middel voor overgangsklachten is, maar dat wel heel goed past bij de vrouw die met klachten komt. Omdat zo’n middel haar dan weer in haar kracht zet, heeft ze ook veel minder last van de overgangsklachten en andere klachten die ze eerder wel had.
Soms zijn het ook meerdere middelen die elkaar aanvullen. Het blijft maatwerk. Ik ga graag samen met je aan het werk om jou optimaal te ondersteunen! Dat kan een leefstijladvies zijn, voedingsadvies, supplementen en in ieder geval een homeopathisch advies.
Wanneer je met homeopathie weer in je eigen kracht komt, heeft dat de meest diepgaande werking voor je systeem. Dat is waarom ik zo van homeopathie hou!
Voor iedereen
Klassieke homeopathie is een diepwerkende geneeswijze voor lichamelijke én emotionele klachten. Onderaan de website worden enkele voorbeelden genoemd van veelvoorkomende klachten waarmee u bij een klassiek homeopaat terecht kunt. Een aantal onderwerpen waar ik me verder in verdiept heb, staan hieronder.
Vaccinaties
Vaccinaties zoals aangeboden door het RIVM zijn niet verplicht. U kunt er voor kiezen het programma (deels) te volgen. Er zijn ook alternatieven. Klik hier voor meer informatie.
Burn-out
In mijn eindscriptie voor homeopathie heb ik onderzocht hoe homeopathie kan worden ingezet bij burn-out.
Een samenvatting van de scriptie kunt u hier bekijken. Samenvatting scriptie
Het jonge kind
Als pedagoog heb ik altijd al interesse gehad in jonge kinderen, met name 0 tot 4 jarigen. Kinderen reageren vaak erg goed op homeopathie, daarbij zijn de homeopathische middelen niet belastend. Lees meer over homeopathie en kinderen.
Zwangerschap
Voor veel vrouwen is dit een bijzondere periode in hun leven. Toch kunnen er allerlei klachten zijn. Homeopathie kan worden toegepast tijdens de zwangerschap, rondom de bevalling en daarna.
(Sport)blessures
Als hardloper en sportmasseur weet ik hoe vervelend een blessure kan zijn. Een spoedig en grondig herstel is belangrijk. Homeopathie kan hier bij helpen. De cursus Zelf aan de Slag met Homeoapthie is zeker ookinteressant in dit kader.
Raadhuisstraat 56 A
2101 HH HEEMSTEDE
Tesselschadeplein 8
2026 VS HAARLEM
Copyright (c) 2011-2024
Jolande Velgersdijk
Praktijk voor Klassieke Homeopathie
t: 06 16 954 331
kvk nr: 61548472
btw id: NL001771313B12