GEZONDE VOEDING
10 aandachtspunten
De laatste decennia is er veel veranderd in onze leefomgeving en onze voeding. We zijn steeds verder van de natuur af komen te staan en genetisch hier nog niet op aan gepast. Hoewel ons systeem gemaakt is om ons aan te passen aan de verschillende omstandigheden, kunnen we de technologische veranderingen niet bijbenen.
Het is, wat mij betreft, zelfs de vraag of we dat moeten willen. Ik denk dat het belangrijk is om ons weer ‘natuurlijker’ te gaan gedragen. En dan op een manier die past in onze huidige tijd.
Zo zijn er wat betreft voeding een aantal aandachtspunten die ik hieronder heb uitgewerkt.
1. EEN STABIELE BLOEDSUIKER
Wij zijn er niet op gebouwd om in korte tijd veel suiker te verwerken. In ons hormonale systeem beschikken we over één hormoon om suiker uit ons bloed op te slaan in lichaamscellen en over drie! hormonen om onze bloedsuikerspiegel vanuit de voorraad die we in ons lichaam omhoog te krijgen.
Wanneer we wel veel suiker tegelijk binnen krijgen, hebben we veel insuline nodig om de suiker op te slaan. Immers, de bloedsuiker mag niet te hoog zijn. Onze alvleesklier krijgt een signaal om insuline aan te maken. Moet er vaak veel insuline aangemaakt worden, dan kunnen de insuline receptoren op de cellen ongevoelig worden. Het lichaam is dan genoodzaakt om nog meer insuline te maken. Er ontstaat een insulineresistentie en als er geen verandering in eetpatroon (en leefstijl) plaatsvindt, zal er uiteindelijk diabetes type 2 ontstaan.
Koek, snoep, frisdrank, pakjes waar suiker aan toegevoegd is en ook de light producten verhogen de bloedsuikerspiegel sterk. Natuurlijke bronnen die relatief veel suiker en koolhydraten bevatten zijn knollen, bollen, wortels, zaden, groente en fruit. Deze bevatten naast suiker ook veel vezels. Als je ze onbewerkt eet, zullen ze je bloedsuiker bijna niet verstoren. In geraffineerde vorm zijn ze van een groot deel van de vezels ontdaan en verstoren ze de bloedsuikerspiegel juist wel, ook als er geen extra suiker is toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan vruchtensap. Vruchtensap, puur en ongezoet, heeft een grote impact op je bloedsuiker.
Bij vrouwen kan insulineresistentie de cyclus verstoren. Er wordt dan relatief te veel LH aangemaakt. Dit kan de eisprong verhinderen en zelfs tot PCOS leiden.
2. ZO ONBEWERKT MOGELIJK
Onbewerkte voeding is voeding die je herkent uit de natuur, voeding die je opa en oma aten en vele generaties daarvoor ook. Denk daarbij aan vlees, vis, eieren, groente, fruit, noten, zaden, knollen, bollen en wortels.
Waarom het belangrijk om onbewerkt te eten? Om verschillende redenen:
3. VOEDING DIE BIJ JE PAST
Natuurlijk zijn er algemene adviezen die voor iedereen van toepassing zijn. We hebben allemaal koolhydraten, vetten en eiwitten nodig en voldoende vitaminen en mineralen voor de processen die in ons lichaam plaats vinden.
Toch zijn er ook verschillen. Iemand die vijf keer per week sport heeft, gemiddeld, meer koolhydraten nodig, dan iemand die zittend werk verricht, met de auto naar kantoor gaat en niet sport. Ook hebben sommige mensen van nature een snellere stofwisseling dan andere mensen. Ik zie in mijn praktijk veel mensen die vegetarisch eten en enkele die veganistisch eten. Een voedingsadvies dat daar niet bij aansluit, zal niet tot een gewenst resultaat leiden. En als je voor bepaalde voeding gevoelig of zelfs allergisch bent, dan is deze voeding niet goed voor je. Ook al kan rauwkost heel gezond zijn als je het goed kunt verteren, het helpt je niet als het jou gasvorming in je buik oplevert.
Algemene richtlijnen voor voeding vind je o.a. op deze website. Maar voeding moet ook lekker zijn en ons een gevoel van welbehagen en verzadiging geven. Wanneer je honger creëert in je lijf, creëer je stress. Dat is niet goed voor je hormoonbalans. Bovendien is het in tijden van honger moeilijker om weerstand te bieden aan voeding die niet goed voor je is.
Zorg dus dat je voor jezelf een voedingspatroon ontwikkelt, al dan niet met een therapeut, dat jou een voldaan gevoel geeft en dat je voldoende energie geeft om plezierig je dag door te komen. Bespaar daarbij niet op de belangrijke nutriënten.
4. VOLDOENDE GROEN(TE)
Het voedingscentrum adviseert ons om 250 gram groente per dag te eten. Er zijn veel inwoners van Nederland die dat niet redden. En dat terwijl ik, en veel therapeuten met mij, 250 gram niet eens voldoende vinden. Minimaal 400 gram is een leidraad die ik aanhoud. Meer mag!
Je kunt in alle drie de maaltijden groente verwerken door te werken met smoothies, salades, soep, gekookte groente, gestoomde groente, geroerbakte groente, gegrilde groente en rauwkost.
Chlorofyl oftewel bladgroen, en di-indolymethaan uit koolsoorten zijn erg belangrijk om de lever te ondersteunen bij het afbreken van oestrogenen. Ook vitaminen spelen een belangrijke rol.
5. HET MICROBIOOM VAN DE DARM
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de darmflora: een verkeerde samenstelling van de darmflora, ofwel het microbioom, kan leiden tot overgewicht, suikerziekte en depressie. De vezels uit groente en fruit helpen om de microbioom op orde te houden. Ze voeden de goede darmbacteriën.
Is je microbioom op orde, dan heb je een hele goede basis om je gezondheid op te bouwen of te onderhouden. Is de darmflora niet op orde, dan wordt dit erg lastig. Met gezonde voeding en een goede probiotica kan je de basis weer herstellen. In een consult werken we een persoonlijk advies uit.
6. XENO-OESTROGENEN
Xeno-oestrogenen kunnen de werking van de lichaamseigen oestrogenen en daarmee de cyclus verstoren. Bron van xeno-oestrogenen zijn:
Probeer ze zo veel mogelijk te vermijden door biologische te eten, voedsel zo weinig mogelijk in plastic te bewaren en bij verzorgingsproducten te letten op de ingrediënten. Een detoxkuur kan helpen de opgeslagen gifstoffen af te voeren.
7. FYTO-OESTROGENEN
In veel plantaardige voedingsmiddelen zitten stoffen die op oestrogenen lijken, deze worden ook wel fyto-oestrogenen genoemd. In de meeste planten is dat zo weinig, dat ze ons hormonale evenwicht nauwelijks beïnvloeden. Sojaproducten en bier (hop) zijn hier een uitzondering op. Er worden zelfs supplementen gemaakt van soja, die bij sommige vrouwen helpen tegen overgangsklachten. Mogelijk heeft dat te maken met het wel of niet kunnen omzetten van de fyto-oestrogenen in sterker werkende vormen van oestrogenen. Of het voor jou gaat werken, weet je alleen door het uit te proberen.
Ook bij mannen ontstaat er een disbalans als ze teveel xeno-ostrogenen of fyto-oestrogenen binnen krijgen.
8. ALCOHOLINNAME
Naast de algemeen bekende nadelen van alcohol gebruik, gelden voor vrouwen nog een aantal andere factoren.
Alcohol werkt oestrogeenverhogend en testosteron verlagend. Dit kan een oestrogeendominantie in de hand werken en de kans op bijvoorbeeld PMS klachten en hevige menstruatiebloedingen vergroten. Ook werkt alcohol vaatwijdend, waardoor er meer kans is op opvliegers tijdens de overgang.
9. KOFFIE
Koffie stimuleert de bijnier om stresshormoon te maken. Wanneer je te veel stress hebt, raakt je cortisolspiegel uit balans. Normaal gesproken is je cortisolspiegel ’s morgens relatief hoog. Dit maakt dat je wakker wordt en meteen alert bent. Wanneer je bijnier uit balans is, zal je cortisol ’s morgens lager zijn en heb je de neiging om koffie te drinken, omdat dat de cortisolspiegel omhoog brengt.
Als je je balans wil herstellen, kan je beter even helemaal geen koffie drinken, rust nemen en je lichaam de ruimte geven zelf te herstellen. Daarna kan je koffie het beste beperken tot twee kopjes per dag.
10. ZWARE METALEN
Zware metalen zoals kwik, lood en arseen, kunnen indirect de hormoonbalans schade. Zware metalen kan je binnen krijgen door amalgaamvullingen, loden waterleidingen in oude huizen en als je in bepaalde industrieën werkt. Ook vis kan zware metalen bevatten, omdat de oceanen bevuild zijn. Vis bevat daarnaast sporen van selenium, dat juist weer helpt om zware metalen af te breken.
Zware metalen geven een overbelasting van de lever en kunnen direct effect hebben op de werking van de schildklier.
Bij een belasting van zware metalen is het aan te raden een ontgiftingskuur te volgen.
WAT IS JOUW DOEL?
Wil je fitter worden? Wil je sterker worden? Wil je afvallen? Wil je juist aankomen? Wil je beter voor jezelf zorgen? Wil je minder druk in je hoofd zijn? Wil je minder last hebben van eetbuien? Wil je gezonder eten? Wil je gezonder leven? Wil je meer energie? Wil je een betere conditie? Wil je meer tijd voor je zelf? Of wil je een combinatie van een deel van deze doelen?
WIL JIJ WERKEN AAN JOUW DOEL?
Wil je aan jouw doel werken en wil je daar begeleiding bij?
Neem dan contact op met de praktijk. We sturen je dan een vragenlijst toe die we tijdens de intake samen doornemen. Afhankelijk van je doelen, wensen en motivatie maken we een plan op maat om naar jouw doel toe te werken.
Raadhuisstraat 56 A
2101 HH HEEMSTEDE
Tesselschadeplein 8
2026 VS HAARLEM
Copyright (c) 2011-2025
Jolande Velgersdijk
Praktijk voor Klassieke Homeopathie
t: 06 16 954 331
kvk nr: 61548472
btw id: NL001771313B12